maanantai 19. lokakuuta 2015

Oman elämänsä sankari

Annen veli Markku menehtyi sairauskohtaukseen kotonaan Tampereella 26.7.2015. Ohessa on Satakunnan Kansassa syyskuussa 2015 julkaistu muistokirjoitus, jonka kirjoitin Ari Taljan kanssa.





Oman elämänsä sankari
Markku ”Make” Tuomi syntyi 15.8.1966 Porissa. Markku oli Tuomen perheen vanhin poika ja toiseksi vanhin lapsi. Hän vietti lapsuutensa Uudellakoivistolla ja Sampolassa.
Markku solmi avioliiton Sarri Kemppaisen kanssa 1989. Heille syntyi Laura–tytär vuonna 1990 ja Eetu–poika vuonna 1992. Markku muutti perheineen Porista Tampereelle reilut 10 vuotta sitten.
Markku opiskeli ensin sairaanhoitajaksi sekä myöhemmin psykiatriseksi erikoissairaanhoitajaksi. Hän työskenteli useissa hoitolaitoksissa Porissa ja Tampereella, viimeiseksi Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella. Markku hoiti työnsä tunnollisesti ja nautti työyhteisöittensä ja esimiestensä arvostusta.
Make oli ihmisenä lämminsydäminen, aito, avarakatseinen ja helposti lähestyttävä. Hänen herkkyytensä teki toisinaan vaikeaksi käydä läpi elämän vastoinkäymisiä. Toisaalta hän sai helposti ystäviä ja pystyi empaattisesti eläytymään toisen ajatuksiin ja tunteisiin.   
Makelle oli tyypillistä uteliaisuus uusia asioita kohtaan. Hänellä olikin tapana tokaista: ”Elämä on seikkailua”. Hän koki olevansa oman elämänsä sankari ja seikkailija. Markun seikkailunhalua korosti hänen intonsa extreme-lajeihin, etenkin laskuvarjohyppyihin. Hän hyppäsi useita kymmeniä kertoja laskuvarjolla ja opetti lajia myös ystävilleen ja sukulaisilleen. Make piti myös kalastamisesta. Raskaan hoitotyön vastapainona oli hienoa rentoutua luonnon helmassa Tapani-veljen ja muiden kalakavereiden kanssa.
Myös golf, kamppailulajit, matkailu, lukeminen ja musiikki olivat iso osa Markun elämää eri elämänvaiheissa. Hän piti valtavasti myös matkustamisesta ulkomailla. Varsinkin Turkki ja Thaimaa olivat hänen suosikkikohteitaan.
Muusikkona Make saattoi tarttua lähes instrumenttiin kuin instrumenttiin. Nuoruusvuosinaan hän teki useita lauluja. Niitä laulettiin muun muassa Porin helluntaiseurakunnassa, jonka toiminnassa hän oli nuoruudessaan mukana.
Vuoden 2015 aikana Maken terveydentila heikkeni selvästi. Markun elämä päättyi sunnuntaina 26.7.2015 sairauskohtaukseen Tampereella 48-vuotiaana. Hänet haudattiin läheisten läsnä ollessa Porin Käppärän hautausmaalle 29.8. Makea jäi kaipaamaan suuri sukulaisten ja ystävien joukko.
Ari Talja
Jari O. Hiltunen

Markun langot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti